Zihin huzursuz olursa
- Lale Yılmaz
- 7 Şub 2022
- 2 dakikada okunur

Kaygı ve endişe yaşam içinde hepimizin karşılaştığı duygulardır. Bunlar performansımız üzerinde olumsuz, hatta zaman zaman yıkıcı etkiler oluşturabilirler. Aslında iyi yönetilebilirse, kaygı bazen farkındalığımızın ya da enerjimizin artışı yönünde fayda sağlayıcı olabilir. Fakat kaygı yükseldikçe zihnin netliğini kaybettiği, hareketlerimizi kısıtladığı, bedensel gerilime yol açtığı da görülür.
En bariz etkisi de beden ve dolayısıyla nefes üzerindedir.
Hedefiniz, performansınız ne olursa olsun elinizden gelenin en iyisini yapma çabasında iken kaygı, endişe gibi duygular tüm bedende strese yol açar.
En iyisini yapma çabasındayken zihin ve beden uyumu oldukça önemli bir hal alır. Zihin, beden ve duygu dengesi ile bütünlük sağlanarak performans kaygısını yönetebilmek etkili olandır.
İşte bu noktada, nefes farkındalığı pratiklerinin faydalarını hatırlatmak iyi olacaktır.
Özellikle performans kaygısı başarı yolundaki engellerden biridir.
Düşünün ki; öğrenci olarak önemli bir sınavdasınız ve sınav kaygınız çok yüksek. Tüm bildiklerinizin zihninizden uçup gitme olasılığı var. Yavaş yavaş, rahat ve eşit sürede nefes alıp vererek kaygıyı dağıtmayı öğrenmek, dağılan dikkati nefesin rehberliğinde odaklayabilmek performans yönündeki engelini kaldırmak için fayda sağlar.
Bir sporcu, müzisyen, topluluk önünde konuşma yapan bir kişi de olabilir. Performansı olumsuz etkileyen kaygı duygusu ile baş edebilme becerisi geliştikçe beden, zihin, duygu bütünlüğü sağlanabilir. Bunu geliştirmenin yolu düzenli uygulanan nefes farkındalığı pratiklerinden geçiyor.
Stres altında olan bir insan düşünün; nefes alışverişi her zamankinden farklıdır. Hızlı hızlı, kesik kesik, ters nefes veya sığ olabilir.
Omuzlar yukarıya kalkmış, çene kemikleri sıkılmış. Dolayısıyla stres ile bedende ve nefeste sıra dışı olan bu haller performansı da etkiler.
Nefes aracılığı ile bedenin de farkındalığını artırarak, beden ve nefese ihtiyacı olan dikkati ve rahatlamayı verebilmek zihni de tehdit altında olduğu algısından uzaklaştıracaktır. Sinir sistemi düzenlendiğinde, kaygının yarattığı olumsuz etki zihin ve beden uzaklaşarak, etkili bir performans ödül olarak gelir.
Bildiğiniz gibi bedenimizde kontrol edemediğimiz birtakım otomatik işlevler mevcut. Bunların içerisinde istemli ve kolayca kontrol edebildiğimiz, sadece nefes alışverişimizdir. Nefesin hızını, derinliğini, alışkanlığını istemli şekilde değiştirdiğimizde solunum sisteminden beyne giden mesajları da değiştirmiş oluruz.
Düzenli uygulanan, nefes egzersizleri ile nefesi istemli olarak kontrol edebildiğimizde; beyne gönderilen kaygı, endişe, stres mesajları ortadan kalkmaya başlar ve beden, zihin ve duygu bütünlüğü sağlanarak sinir sistemi dengelenmiş olur.
Nefesimiz ve performansımız tam da hedeflediğimiz yere ulaşmak için yolculuğuna hazırdır.
Huzurla🌷
Comentarios